Kastélyfelújítás

Feltárás

Az építészeti feltárások nyomai ezeken a képeken még nem látszanak, de az kiderül belőlük, nagyjából milyen állapotban vette át a Magyar Cserkészszövetség a Teleki-Tisza-kastély épületét. Miután a Pest Megyei Kormányhivatal építési engedélye a héten jogerőssé vált, a közbeszerzési eljárást követően végre megkezdődhet a kastély felújítása.

Az épületben utoljára a Mezőgazdasági Szakképző Intézet és Nevelőotthonának kollégiuma működött, most ezt tükrözi a romos belső és a retro berendezés maradványai. Az 1946. előtti úri időkből származó bútorokból már nincsen egy darab sem a kastélyban, abból a korszakból csak egy gyönyörű falépcső és a több mint száz éves külső nyílászárók maradtak meg.

A felújítás menete

A 2016. áprilisában megkezdődött munkálatok célja, hogy visszanyerje történelmi pompáját a több mint 150 éves épületegyüttes. A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség Mérnökirodája maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket és az épületben rejlő lehetőségeket, ezáltal a rekonstrukció tovább emelheti Nagykovácsi fényét. A kivitelezést végző cégeket nyílt közbeszerzési eljárásban választotta ki a Magyar Cserkészszövetség, a felújítást a legkedvezőbb ajánlatot tevő vállalkozás végezheti el a Pest Megyei Kormányhivatal által tavaly kiadott építés engedély alapján.

Elsőként az 1945. utáni ráépítések egy részét bontottuk el a műemléki kutatás során feltárt régi melléképületekről, ezt követte a történeti értéket képviselő épületek felújítása. A restaurátori feladatok előzetesen jóváhagyott restaurátori terv alapján készültek. A korábbi kastély körüli utcai beépítést megnyitottuk, visszaállítottuk az eredeti térszervezést, a kis épületeket az 1840-es állapotot alapul véve megtartottuk és felújítottuk, ezáltal új arcát mutatja meg a kastély Nagykovácsinak, ami az utóbbi évtizedekben a beépített épületek által rejtve volt. Emellett megkezdődik a tájképi kert 10 éves rehabilitációjának első szakasza az örökségvédelem által engedélyezett terv szerint.

A kastély  épülete mindenben, amiről fellelhető adat volt, rekonstruált állapotában került helyreállításra. Ahol nem volt adat, ott a műemléki alapelveket szem előtt tartva, kortárs építészeti megoldásokat alkalmaztunk, természetesen építési és örökségvédelmi engedély birtokában. A kívülről is jelentősen szembetűnő kortárs beépítés a két torony közötti terület, amely korábban valószínűleg nyeregtető volt, benne beépítetlen (funkciótlan) helyiséggel (talán egy mosdó kaphatott itt helyet korábban). Sajnos nem került elő sem fotó, sem terv, sem leírás, hogyan nézhetett ki. A 60-as években ezt a beépítést lebontották és átépítették, ekkor kapta meg a felújítás előtti, építészetileg értéktelen, gyenge és a kastélyhoz nem illő beépítést. Mivel nem tudni milyen volt pontosan, a tervezés során egy korszerű, a mai funkciókhoz igazodó, kortárs megfogalmazással hightech rendezvénytermet álmodtunk ide, mely gerinc magasságával tartja a korábbi beépítést, láthatatlanul “ellebeg” a két történeti “bástya” között és nem bántva a műemléket, mai funkciót ad a kastélynak. Tömegében nem változtatta meg a korábbi kastély képét, csak a sötét, használaton kívüli, szocreál beépítés helyett ad egy kortárs, érzékeny megoldást nem hivalkodó, hanem alkalmazkodó formában.

Az 1945. utáni épületek közül megmaradt a 2001-ben épült panzió, és a 60-as években felhúzott oktatási épület, ami 2015-ben már átesett egy korszerűsítésen. Utóbbi 2015. októbertől 2017. júliusig adott otthont a makerspace.hu közösségi alkotóműhelynek. A munkálatok ideje alatt a lezárt építési területek kivételével a park és a használatban lévő melléképületek továbbra is helyszínt adnak cserkészrendezvényeknek, Határtalanul táboroknak, aminek keretében 2016-ban és 2017-ben is több mint 800 határon túli gyereket láthattunk vendégül.

A tervek szerint a Teleki-Tisza-kastély és melléképületeinek felújítása 2017. végén zárulhat le. Honlapunkon az aktuális látványtervek és a kastély belső tereinek felújítás előtti szomorú állapota is látható.

Látványtervek a Nagykovácsi kastély felújításáról

A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség Mérnökirodája maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket, az épületben rejlő lehetőségeket és a nagykovácsi lakosok jogos elvárását, hogy a kastély látványa nyíljon meg a településnek. Amikor a kastélyegyüttes 2014-ben a Magyar Cserkészszövetség tulajdonába került, az épületek csak részben voltak használatban, állaguk leromlott, műemléki értékeik elhomályosultak az átépítések miatt.

A terveket Gyulai Attila, Katona András és Riedel Miklós építészek készítették, amit alapos műemléki kutatás előzött meg. Ennek eredménye, hogy majdnem minden olyan bővítményt lebontásra jelöltek ki, ami a második világháború után épült. Kivételt csak a kastély mögött álló két épület jelent, az oktatási épület és a panzió.

Ez azt is jelenti, hogy a felújítás után az utca felől nézve láthatóvá válik a kastély és annak klasszicista főbejárata, amit egy parkosított terület választ majd el a gesztenyefákkal szegélyezett járdától. A meglévő, történeti jellegű fa nyílászárókat és kő elemeket, köztük a Tisza család címerét restaurátorok állították helyre, és a kastélyépület a feltételezhető 19. századi állapothoz hasonlóan barnával enyhén tört fehér színt kapott. Az utcához közeli három megmaradó épületrészben irodák kaptak helyet, a kastély épülete egynapos képzéseknek, tréningek helyszíne lehet a tervezett, 2017-es nyitás után.

Az építészeti látványterveken a kert és az éjszakai díszkivilágítás még nem a végleges formájában látható, ezeknél az engedélyezés folyamata még tart.

A nagykovácsi Teleki‐Tisza‐kastély komplex fejlesztését támogatja a kormány

A rendkívüli kormányzati intézkedések keret terhére 2,5 milliárd forinttal támogatja a kormány a nagykovácsi Teleki‐Tisza Kastélypark Komplexum fejlesztését. Erről L. Simon László parlamenti államtitkár nyilatkozik ebben a kormany.hu-ra feltöltött videóban.

A Magyar Cserkészszövetség a 2013. évi CXVIII. törvény Egyes állami és önkormányzati ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról szóló törvényben kapta meg a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot.

A komplexum fejlesztésének támogatásáról a Magyar Kormány 1517/2013. (VIII. 1.) Korm. határozata a Nagykovácsi Kastélypark Komplexum fejlesztéséhez a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról kormányhatározata rendelkezik. Ez összesen 2,5 milliárd forintot biztosít a Nagykovácsi Komplexum fejlesztéséhez. Ezen felül a KEOP-5.5.0/A/12 pályázaton Nagykovácsi Kastélykert Oktatási épület épületenergetikai fejlesztése címén 30 792 620 forintot kapott a Magyar Cserkészszövetség.