„Kastélypark barátai” program a Teleki-Tisza-kastélyparkban

Fogadj örökbe egy fát, és lehetőség szerint a park madarait is a Nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélyparkban és támogasd a parkfenntartási munkánkat, törekvéseinket!

A fát kiválasztani a park kataszteri térképéről lehet (ha esetleg nem a térképről érkeztél volna erre az oldalra, javasoljuk először innen kezdeni):

https://park.teleki-tisza-kastely.hu/

Ha szeretnéd, a fa örökbefogadása mellett támogasd plusz egy madárodú kihelyezését is a parkba, amelyet a kiválasztott fán fogunk elhelyezni. Lehetőséged van rögtön egy téli szezonra való eleséget is rendelni hozzá, de természetesen arra is van mód, hogy te (és/vagy a családod, munkatársaid, stb.) kijárjatok a parkba és személyesen helyezzétek el az eleséget az odúba. Ez egy igen jó kapcsolaterősítő, karitatív és egyben szabadidős tevékenység!

Eddig örökbefogadott fák / madárodúk száma: 0 / 0 db

Mit kell tudni a kastélypark fenntartásáról?

A közel tíz hektáros, védett terület gondozása örömteli és tiszteletteljes feladat, de egyben igen költséges is. A kert egy közforgalom számára megnyitott magánterület, amelyet a Cserkészingatlanok Nonprofit Kft. tart fent. A kastélypark fenntartási költségeire semmiféle támogatást, egyéb forrást nem kapunk, azt saját bevételeinkből tartjuk karban. A parkot magánszemélyek díjmentesen látogathatják, évközben helyet biztosítunk többek között a Varázskastély fesztiválnak és a Crosskovácsinak is, ezért különösen fontos, hogy közösen is hozzá tudjunk járulni ahhoz, hogy továbbra is látogatható legyen ez a zöld oázis mindenki számára.

Mennyibe kerül egyetlen fa fenntartása, ápolása?

Egyetlen fa szakember általi …

 • … vizuális vizsgálata: nettó 5.000-10.000 Ft + ÁFA
 • … műszeres (fakoppos) vizsgálata: nettó 16.000-20.000 Ft + ÁFA
 • … kataszteri rögzítése: nettó 500-1.000 Ft + ÁFA
 • … alkalmankénti metszése, ápolása: nettó 70.000-150.000 Ft + ÁFA
 • … szükség esetén kivágása: nettó 100.000-200.000 Ft + ÁFA

… és még nem beszéltünk az egyéb fenntartási költségekről: fűnyírás, munkabérek és járulékok, gépek karbantartási költségei, üzemanyag, amortizáció, öntözés, díszkert és tó karbantartása, növények pótlása, stb. Ezek éves szinten tízmillió forint feletti összegek.

Mire költjük a pénzt?

Jelenleg a parkot igyekszünk fenntartani, azaz abban az állapotában tartani, amelyben most is láthatjuk. Azonban sokakban megfogalmazódik az igény padok, asztalok, kis teresedések iránt, sőt jó lenne több szemetest is kihelyezni és azok ürítésére is több erőforrást tudni biztosítani, vagy elkezdeni kiírtani az invazív növényeket, hogy minél inkább fejlődni tudjanak az értékes egyedek (azaz jó lenne még egy főállású gondnokot-kertészt foglalkoztatni). Szeretnénk a teljes kastélypark fafelmérését is elvégezni, hiszen több évtizede nem volt ilyen szemmel átvizsgálva a park, ennek a költsége is több millió forint (természetesen a közvetlen élet-, és vagyonbiztonságot veszélyeztető fákat folyamatosan szemmel tartjuk, de ezek ápolása, szükség szerinti kivágása is több százezer forintos tétel). Szükséges lenne egy új fűnyíró traktort is vásárolni, mivel a jelenlegi már jelentősen leromlott állapotú és több hektáron kell dolgoznia: ennek a költsége is közel 10 millió forint.

Egy szó, mint száz: van bőven helye a forintoknak és a fentiek még nem is jelentős fejlesztések…

Mit kapok az örökbefogadásért cserébe?

A fa örökbefogadók egy évig az adott fa (és odú) „szülei”, „szponzorai” lesznek és az alábbi módon köszönjük meg segítségüket:

 • Név feltüntetése a digitális kataszteri térképen (kérés esetén természetesen álnév használatára is van lehetőség),
 • Az örökbefogadás apropójának feltüntetése a digitális kataszteri térképen (pl. házasságkötés-, gyermekszületés-, évforduló, stb. alkalmából), természetesen ha kérik,
 • Gravírozott tábla a fa kataszteri sorszáma alá rögzítve, a fenti adatokkal,
 • Ha madárodút, netán eleséget is kértél, úgy természetesen ezt is kihelyezzük az adott fára,
 • Ha egy fát örökbefogadsz, úgy a „Kastélypark fáinak barátja„, ha odút is kérsz, úgy a „Kastélypark madarainak és fáinak barátja” kitüntető cím birtokosa leszel, egy oklevélen tanúsítva,
 • Bekerülhetsz (ha szeretnél) a „Kastélypark barátai” zárt Facebook csoportba, ahol közvetlen kapcsolatban lehetünk, megbeszélhetünk egy-egy találkozót, vagy a következő fejlesztési feladatot,
 • Ha min. öt évre előre örökbefogadsz egy fát, rendelsz hozzá eleséget és egy madárodút, úgy öt éven keresztül él az 5%-os kedvezmény bármilyen általunk nyújtott szolgáltatásra (szálláshely, kastélybérlés, stb.).

Örökbe fogadok egy fát! Etetem a park madarait!

Hálásan köszönjük! Úgy számoltuk, hogy havi egy szolídabb éttermi ebéd, vagy másfél-két mozijegy ára már sokat segíthet nekünk. Támogasd havonta min. nettó 4.167 Ft-al munkánkat (ez évi nettó 50.000, bruttó 63.500 Ft-ot jelent). Ha szeretnéd, ennél többet is tehetsz: madárodú és eleség vásárlásával nemcsak a fáknak teszel jót, hanem a park madarait is élteted!

Ha nem az itt látható fix összegekkel, vagy másképp (pl. tárgyi adománnyal, munkával) szeretnél minket támogatni, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot az elérhetőségeinken keresztül!

Ahhoz, hogy korrekt módon számlát tudjunk küldeni, szükségünk van néhány adatra (ezeket természetesen az adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően tároljuk). Az alábbi űrlap kitöltését és az adatok ellenőrzését követően néhány munkanapon belül egy e-díjbekérőt küldünk, amelyet banki átutalással lehet befizetni a feltüntetett számlaszámunkra. Ha cég nevére kérik a számlát, a befogadó cég azt „reklám költségként” elszámolhatja, az ÁFA-t visszaigényelheti (ha van levonási joga). A befizetést követően e-számlát állítunk ki és küldünk el a megadott e-mail címre.

Az „adminisztratív köröket” követően egyeztetünk a táblára kerülő adatokról és sietünk minél hamarabb frissíteni a kataszteri térképet, elkészíttetni a gravírozott táblát, az oklevelet és ha még madárodút is rendeltél, úgy természetesen azt is kihelyezzük az adott fára!

Továbbadom a program hírét!